Comité van Aanbeveling

In het Comité van Aanbeveling (CvA) van het Leiderdorps Kamerkoor zitten mensen die ons koor een warm hart toedragen en hun naam eraan willen verbinden. Daarmee steunen zij het koor bij het verwerven van draagvlak voor zijn activiteiten.

Momenteel bestaat het CvA uit:

  • Mw. Laila M. Driessen, burgemeester van Leiderdorp
  • Mw. drs. Claudia Thunnissen, Leiderdorps kunsthistorica
  • Peter Dijkstra, oud-dirigent van het Leiderdorps Kamerkoor, tegenwoordig onder meer chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor.

Mevrouw Laila M. Driessen-Jansen

Mw. Laila M. Driessen is sinds 2012 de burgemeester van Leiderdorp. Zij studeerde geschiedenis/kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna was ze werkzaam bij de VVD-fractie in de Tweede Kamer en was ze onder meer actief als consultant, en als gemeenteraadslid in Leiden. Mw. Laila M. Driessen was vanaf 2003 lid van Provinciale Staten van Noord-Holland en tot haar benoeming in Leiderdorp was zij enkele jaren gedeputeerde van die provincie. Vanaf haar aantreden in Leiderdorp toont Laila M. Driessen warme belangstelling voor het Leiderdorps Kamerkoor.
Sinds het najaar van 2017 is zij voorzitter van het Comité van Aanbeveling.

Mevouw drs. C. Thunnissen, kunsthistorica

Claudia Thunnissen is Leiderdorps kunsthistorica. Met de restauratie van het “Zweetkamertje” in het Leidse Academiegebouw werd ze landelijk bekend. Zij schrijft over kunst en cultuurhistorie, was redacteur van “Tussen kunst en kitsch” en hoofdredacteur van ‘Antiek’. Zij is daarnaast actief als keramiste. Zij organiseert tentoonstellingen en projecten. Met Comité Doesbrug verzorgde ze “kasteelconcerten”.
Claudia Thunnissen is bevlogen voorvechtster van betere bescherming van cultureel erfgoed en is waarschijnlijk de grootste kenner van de cultuurhistorie van Leiderdorp. Samen met anderen zet zij momenteel de Romeinse Limes in Nederland opnieuw op de kaart.

De heer P. Dijkstra, dirigent

Peter Dijkstra is een van de meest gevraagde koordirigenten van dit moment. Geboren in 1978, studeerde hij aan de conservatoria van Den Haag, Keulen en Stockholm, waar hij summa cum laude afstudeerde. In 2003 won hij de eerste prijs op de Eric Ericson Competition in Stockholm, waarmee hij zijn internationale carrière lanceerde.
Tussen 2005-2016 was Peter Dijkstra artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks in München. Tijdens zijn ambtsperiode werd het ensemble een van de toonaangevende internationale koren en breidde het zijn repertoire aanzienlijk uit. Van 2007 tot 2018 was hij ook muziekdirecteur van het Zweeds Radiokoor, dat hem in 2019 tot dirigent-laureaat benoemde. Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor en in 2022 wordt hij herbenoemd als artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks.
Naast zijn werk met deze ensembles is Peter Dijkstra regelmatig te gast bij toonaangevende Europese koren, zoals het RIAS Kammerchor Berlin, de WDR en NDR Rundfunkchöre, Danish National Radio Choir, het SWR Vokalensemble, Estonian Philharmonic Chamber Choir en BBC Singers, om noem er een paar. Ook een veelgevraagde gast bij orkesten, dirigeerde hij o.a. het Symphonieorchester en Rundfunkorchester des Bayerischen Rundfunks, het Deutsches Symphonieorchester Berlin, Rotterdam Philharmonic, Kammerphilharmonie Bremen, Scottish Chamber Orchestra, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, Stavanger Symphony Orchestra, het Nederlands Radio Orkest, het Swedish Radio Symphony Orchestra, Münchener Kammerorchester en oudemuziekensembles zoals als Concerto Köln, Akademie für Alte Musik Berlin, Freiburger Barockorchester en B’Rock.
​Dijkstra’s werk omvat een breed repertoire, van middeleeuwse polyfonie tot muziek van de 21e eeuw. Hij bracht werken in première van componisten als Esa-Pekka Salonen, Lera Auerbach, Eriks Esenvalds, Jakob Mühlrad, Einojuhani Rautavaara, Caroline Shaw, Martin Smolka, Jacob TV en Joost Kleppe, en is een hartstochtelijk pleitbezorger van uitzonderlijk componeertalent in het koorrepertoire.
De cd-opnamen van Peter Dijkstra zijn meermaals in de prijzen gevallen. Hij won twee ECHO Klassik-prijzen voor Fauré’s Requiem (Sony Classics) en Schnittke’s Choir Concerto (BR Klassik), twee Diapason d’Ors voor een album met werken van Strauss, Wagner, Mahler (BR Klassik) en Poulenc’s Figure Humaine (Channel Classics) , de Preis der deutschen Schallplattenkritik voor zijn opname van J.S. Bachs Johannes-Passion en werd genomineerd voor twee Grammy’s. Zijn opname van Brahms’ Sacred Choral Works met het Zweeds Radiokoor werd bekroond met de Edison Klassiek Award 2015.
Hij dirigeerde het World Youth Choir tijdens hun Afrika Tour in 2007 en wordt regelmatig uitgenodigd om masterclasses en projecten te geven en te initiëren om koorzang en koordirectie op het hoogst mogelijke niveau te promoten.
Van 2016 tot 2020 was Peter Dijkstra Professor Koordirectie aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen en erelid van de Royal Swedish Music Academy. Hij ontving de Gouden Viool 2013, een prijs voor internationaal succesvolle Nederlandse musici, en de Eugen Jochum Prijs in 2014.

Peter Dijkstra was van 1997-2004 dirigent van het Leiderdorps Kamerkoor.